Milankovitch (Orbital) sykluser og deres rolle i jordens klima

Av Alan Buis,
NASAs Jet Propulsion Laboratory

Livene våre dreier seg bokstavelig talt om sykluser: serier av hendelser som gjentas regelmessig i samme rekkefølge. Det er hundrevis av forskjellige typer sykluser i vår verden og i universet. Noen er naturlige, som årstidene, årlige dyrevandringer eller døgnrytmene som styrer søvnmønsteret vårt. Andre er menneskeskapt, som dyrking og høsting av avlinger, musikalske rytmer eller økonomiske sykluser.

Sykluser spiller også nøkkelroller i jordens kortsiktige vær og langsiktige klima. For et århundre siden antok den serbiske forskeren Milutin Milankovitch at de langsiktige, kollektive effektene av endringer i jordens posisjon i forhold til solen er en sterk driver for jordens langsiktige klima, og er ansvarlige for å utløse begynnelsen og slutten av isperioder (is). aldre).

Spesifikt undersøkte han hvordan variasjoner i tre typer jordbanebevegelser påvirker hvor mye solstråling (kjent som insolasjon) når toppen av jordens atmosfære, så vel som hvor solstrålingen når. Disse sykliske orbitale bevegelsene, som ble kjent som Milankovitch-syklusene, forårsaker variasjoner på opptil 25 prosent i mengden av innkommende solstråling på jordens midtbreddegrader (områdene på planeten vår som ligger mellom omtrent 30 og 60 grader nord og sør for ekvator ).

Milankovitch-syklusene inkluderer:

1. Formen på jordens bane, kjent som eksentrisitet.
2. Vinkelen Jordens akse er vippet i forhold til Jordens baneplan, kjent som obliquity.
3. Retningen jordens rotasjonsakse er pekt på, kjent som presesjon.

Les heile artikkelen her:

https://climate.nasa.gov/news/2948/milankovitch-orbital-cycles-and-their-role-in-earths-climate/

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *